NIEUWS (blog)

Groeien

Hoe is het bij mij begonnen ooit? Had ik meteen al die mooie grote volle groepen die ik nu begin te krijgen? Nee joh, dit soort dingen hebben tijd nodig en een beetje hulp van het toeval?? Zo helemaal in de start had ik een maandag ochtend en een woensdag avond groepje. Dat was bij DESTAT in Deurne…. De lesruimte daar was eenvoudig, isolatie liet wat te wensen over; FRIS in de winter en WARM in de zomer.

yoga in deurne bij destat

Toen ik klaar was (voorjaar 2013) met de opleiding besloot ik om les te gaan geven in Azie, omdat de roots van mijn kinderen daar liggen.
Ik gaf les in het Engels aan mensen van de gehele wereld (Japan/ Frankrijk/ Denemarken/ Indonesia/ Engeland/ Korea/ Duitsland/ Zwitserland noem maar op), op een houten dakterras gelegen aan het strand. Heel idyllisch op de beelden, maar warm!!!

En uiteindelijk toch maar besloten mijn kinderen in Nederland groot te brengen. Dus vanaf 2013 november kwam ik terug in NL en ik wist het toen even allemaal niet meer. Wel yoga ,geen yoga…wel je hart volgen, niet je hart volgen…Carla van den Broek heeft toen mij zo ontzettend geholpen en gesteund om WEL weer te starten. Dit was een nieuwe start. Ik gaf les aan 1 groepje van 5 personen.

In januari 2014 ontdekte ik GOED, een bedrijven verzamel gebouw waar ik een ruimte kon huren. En vanaf toen is het gaan groeien, want ook bij GOED begon ik met slechts twee kleine groepen…. 2015 hebben Saskia Vermeesch (zij geeft Chi Neng Qigong) en ik elkaar opnieuw gevonden, (zij zat destijds ook bij DESTAT) om vervolgens bij GOED samen de ruimte te huren. Onze lestijden hebben we op elkaar aangepast…

En nu in 2018 is het nog weer aan het uitbreiden, behalve de dagelijkse yoga en chin eng qigong lessen in onze ruimte, (die nu ‘Centrum van het Hart’ heet – Ruimte voor BewustZijn) zijn er inmiddels ook mindfulness-meditaties 1x per maand door Freddy Ouderikmanspoel (www.praktijkfilos.nl) En er worden maandelijks familieopstellingen gegeven door Maritha van Osch (www.hetnieuwenu.nl). Mocht jij een activiteit willen organiseren gericht op bewust-worden, bewust-leven, en bewust-zijn dan is onze ruimte te huur.

Dus zo zie je hoe het kan gaan…. En dan heb ik nog niet eens verteld over de yoga filmpjes die ik maak, die je hier en daar vast voorbij hebt zien komen…daarover weer een volgende keer 😉

Wat ik zie als ik het zo opschrijf zijn het bepaalde ontmoetingen, die je niet verwacht waardoor er ineens iets gaat stromen/ groeien. Steeds als ik twijfelde kwam daar iemand die me meenam, die me hielp, die tegen me zei: “deze kant kijk daar eens daar zijn mogelijkheden voor jou”. Wonderlijk hoe dat dat werkt! Dankbaar dat ik sta waar ik nu sta, met mijn 5 mooie steeds vollere groepen in Deurne, en mijn yoga-online groepen in de startblokken. Dankbaar, dat is wat ik voel als ik terug kijk.

En wat de toekomst gaat brengen, ook daarvoor zal er dan weer precies op het juiste moment de juiste persoon zijn, om me daarin de weg te wijzen als ik het even niet weet. Zo zal het vast weer gaan. Voel ik dat vertrouwen? Niet altijd. Ik ben ook wel eens moe. En dan zie ik door de bomen het bos niet meer. Maar dan ga ik slapen neem mijn rust en vervolgens ga ik weer door. De rust, de balans en berichtjes delen, dan gaat het vanzelf weer stromen. DUS WONDERLIJKE ONTMOETINGEN….en GROEIEN om zo te INSPIREREN, daar ga ik voor. YES!
Sanne http://www.yogaindeurne.nl

Deze afbeelding van Het meisje met de vlaggetjes heb ik al eens vaker gedeeld. (Op FaceBook)

lijkt op modigliani

En weet je steeds als ik haar zie, dan dwaalt mn aandacht van de text op de vlaggetjes af naar haar. Ooit zat ik op de kunst academie en ik herinner me uit die tijd de schilder Modigliani. Zijn werk kenmerkte zich doordat de personen worden afgebeeld met een lange nek, lange neus en een slank postuur. Ik heb er wat afbeeldingen bij gegoogled. (some answers can be found by google)

En als ik nu zo opnieuw zijn werk bekijk zie ik daar kwa uitdrukking / houding van de dames: onderuit gezakte schouders, ik zie vermoeidheid, alsof ze vast zitten in een sleur. Ik zie melancholie, ik zie dames die niet in hun kracht staan…ze zijn wel mooi…. maar ik mis de kracht? (ik heb me nu niet verdiept in deze schilder, misschien was dit idd zijn boodschap??) TERWIJL als ik weer opnieuw kijk naar afbeelding 1 (geen idee trouwens wie deze tekening maakte?) daar zie ik iemand die dicht bij zichzelf is. Zij is (vind ik): verbaasd, nieuwsgierig, verrast, verwonderd. (HEE zij doet vast aan yoga 🙂 )

En wat staat er nou eigenlijk op de vlaggetjes dan, ging t daar niet eigenlijk om? -dankbaar -dapper -innerlijke schoonheid -ontvangen en HEE de laaste is eigenlijk bast grappig zie ik nu, -de wens om goed te slapen. En jaa Natuurlijk helpt YOGA voor al deze mooie wensen op de vlaggetjes het beste!!
Wil je weten of mijn Dru Yoga jou kan helpen??? Vraag mn artikel aan, gewoon gratis. 5 punten WAAROM Dru Yoga werkt 🙂

OF DOE MEE met de 4 dagen YOGA CHALLENGE zo kun je meteen ZELF ERVAREN dat je er INNERLIJK RUSTIG van wordt. Dat je een moment uit je patronen stapt. En /of nog beter gaat slapen 🙂 HIER aanmelden als je wilt meedoen? Geheel gratis en vrijblijvend 🙂

Nou dan wens ik ook voor jou een dag vol dankbaarheid, dapper doen, innerlijke mooi ben je sowieso, en dat je vannacht weer goed zal slapen.

Tot en volgende keer! Sanne

HOE en WAAROM werkt Dru Yoga?

YOGA IN DEURNE . NL

Heb jij vaak last van je rug? Net niet genoeg voor de fysio of de huisarts maar wel vervelend? DOE deze korte oefeningen online, kijk hier:

 

 

Je schouders, je nek en je rug dat zijn de plaatsen waar vaak de spanning zich ophoopt.

Meestal heb je een periode last en dan weer een periode niet. Net niet genoeg reden voor een bezoek aan de huisarts. Maar het zou mooi zijn als je er meer grip op krijgt.

Nu is het zo dat heel veel van de Dru Yoga oefeningen hun oorsprong vinden in de rug/ de wervelkolom. (Dru Yoga is de soort yoga die ik geef). Het soepel houden van de rug maakt dat je gehele lichaam weer soepel en energiek wordt. Om uit te leggen hoe dit werkt hier een metafoor:

Stel je voor dat de wervelkolom in de rug is als een snelweg. Bij een snelweg is het de bedoeling dat de auto’s goed kunnen door rijden. Bij een soepele rug is dat ook zo. En als de auto’s goed kunnen doorrijden dan kunnen ze bij iedere afslag moeiteloos naar hun bestemming. Je schouders en armen/handen, je heupen en benen/voeten, je nek je hoofd.

Maar is er nou ergens file, of er wordt gewerkt aan de weg waardoor er maar 1 baan beschikbaar is dan rijden de auto’s langzaam of staan stil.

Nu stel je je voor dat de auto’s zijn als energie. Energie stroomt via je wervelkolom overal heen waar het kan stromen. De wervelkolom is de plek waarmee al jouw lichaamsdelen in verbinding staan. Dus kan de energie soepel en vanzelfsprekend door jouw lichaam stromen, dan blijf je fit en in goede balans. Je kan bewust kiezen voor rust in je week, je doet dingen waar je energiek van wordt, je staat sterk en in jouw kracht.

Kan de energie niet stromen vanwege een zgn file, dan is de kans groot dat niet alles in de juiste balans is. En dan kan je door yoga oefeningen te doen die file zeg maar opheffen. De weg repareren, de versmalling weer breder maken.

Bij mijn Dru Yoga lessen beweeg je rustig en met aandacht. Steeds weer brengen we de aandacht in het hier en nu. Oefeningen waarbij we uitgaan van die rug!

Naast het snelweg-verhaal nu een stukje anatomie van de rug / wervelkolom. De wervelkolom bestaat uit wervels met tussen iedere wervel een: tussenwervelschijf. Deze tussenwervelschijf is als een soort spons.

Vaak hebben we in onze levensjaren een bepaalde manier van lopen, staan en zitten aangeleerd. Meestal niet helemaal keurig en rechtop, zoals dat in de anatomie boeken staat. En doordat we deze houding hebben aangeleerd zijn er dan van die tussenwervelschijven/sponsjes waarbij altijd aan 1 kant het vocht eruit wordt geperst.

tussenwervelschijf-zijaanzicht02                          tussenwervelschijf ongelijke druk

Gezonde tussenwervelschijf                          Tussenwervel schijf op 1 plek belast

De sponsjes verliezen aan die ene zijkant hun soepele werking. Het mooie van yoga is dat je door steeds opnieuw de houdingen mee te doen dat je de wervelkolom en die tussenwervelschijven ( sponsjes) heel rustig aan weer andere kanten op beweegt. Anders dan dat je jezelf hebt aangeleerd. Je beweegt wel zeker binnen jouw grenzen maar je maakt allerlei bewegingen die je normaal gesproken niet maakt. Tijdens de les wordt duidelijk uitgelegd hoe je beweegt en wat de bedoeling is. Deze bewegingen maken jouw rug stap voor stap soepeler.

En zo kunnen dan de auto’s weer door op de snelweg, de energie kan stromen, en voel jij je fit en energiek! Dus ZO en DAAROM werkt yoga!

Behalve de wervelkolom zijn -Bewust de tijd nemen en -Ademen belangrijke aandachtspunten bij HOE en WAAROM werkt yoga? kijk daarvoor bij mijn vorige BLOG 🙂 Nieuwsgierig naar het verschil tussen yoga en fysio? Volgende BLOG meer !

Om dit BLOG af te ronden nog wat tips voor thuis als je rugklachten hebt:

Zitten:

Zorg als je zit dat je rechtop zit. Span je buikspieren lichtjes aan. Schouders ontspannen. Een kussen(tje) in de onderrug kan helpen.

Liggen:

Bij het liggen moet de wervelkolom de natuurlijke vorm van een soort van S hebben. Is dit bij jou niet het geval? Als je op je rug ligt, dan helpt het om een kussen onder de knieën te leggen. Slaap je op je zij? Leg dan een kussen tussen de knieën.

Staan:

Om in een gezonde houding te staan moeten je oren, schouders, heupen en knieën op één lijn zitten. Anders wordt de rug teveel belast. Als je lang moet staan, voel dan of je knieën uit het slot zijn, je buikspieren lichtjes aan gespannen en de schouders ontspannen.

Yoga houdt je fit en energiek! Wekelijks samen oefeningen doen? Welkom voor een gratis proefles in Deurne! Aanmelden proefles? klik hier

Meedoen online? korte eenvoudige oefeningen op YOUTUBE, bijvoorbeeld deze mooie serie voor als je door een PERIODE VAN VERANDERING gaat. Duurt maar 4 minunten!

 

Namaste Sanne

{ Alle aangeboden oefeningen kun je meedoen, op eigen risico. Sunrise Yoga is niet aansprakelijk voor evt letsel. }

Beweeg en Adem … met uitleg

Zeurende pijn in je onderrug? Of heb je slecht geslapen? In 3 minuten kun jij je beter voelen. De oefeningen staan nu online!

Ook als je vaak piekert. Of bij periodes van veel verandering. Hartkloppingen, huiduitslag. Op heel veel problemen brengen zelfs deze korte yoga oefeningen je bij een antwoord. Je rug wordt weer soepel, je kunt energiek je dag beginnen, je maakt bewuste keuzes en gaat minder piekeren. En hoe werkt dit dan? Hoezo werkt yoga bij veel problemen? Hieronder een korte poging dit uit te leggen.

WAAROM en HOE werkt yoga?

Vaak zijn we bezig met meer dingen tegelijk. De werkdruk is hoog. Velen voelen zich gejaagd. Sociale media maakt het er ook niet makkelijker op, 24/7 toegankelijk. Grenzeloos als je jezelf hierin niet disciplineert.

Voor je het weet ga je door en door. En nog kom je tijd te kort. Bewust de tijd nemen voor wat je doet bevordert je gezondheid.

In ons denken zijn we vaak al drie stappen vooruit. Terwijl het te doen is in het hier en nu.

De yoga oefeningen brengen je aandacht in het hier en nu. Je werkt bewust aan de juiste lichaamshouding en neemt de ademhaling hierin mee. De combinatie van adem en bewegen maakt dat de latente energie weer vrij komt. (latente energie: energie die vast zit ergens in je lijf weer laten stromen).

De ademhaling is een belangrijk aandachtspunt bij yoga. Het ademhalen gaat eigenlijk vanzelf. Je longen vullen zich met lucht. Daarvoor hoef je niets te doen. Wat je kunt leren is HOE jij het meest ontspannen adem haalt. En dan niet heel goed je best gaan doen maar juist leren om je ademhaling de ruimte te geven.

Probeer dit maar eens op een rustig moment thuis. Ga zitten op een stoel of een kruk en voel wat er gebeurt op een inademing. Voel de lucht die je longen vult, waardoor je iets meer recht op komt te zitten. Dan de uitademing, het lichaam wat iets in elkaar zakt. Schouders omlaag. Na die uitademing wacht je even…en voel hoe je lijf zich weer vanzelf vult met lucht. Weer zit je iets meer rechtop.

Wordt je bewust van dit verschil. Je forceert niks. Je observeert. Als je dit een aantal keer gedaan hebt, probeer dan eens anders te zitten. Hoe zit jij het meest gemakkelijk? Hoe kun je jouw lichaam de ruimte geven om te ademen? Misschien een kussentje in je onderrug? Of misschien wil je liever even liggen op de bank? Je neemt een aangename houding aan en opnieuw..observeer HOE je ademt. Merk opnieuw dat de ademhaling vanzelf gaat. In en uit. Steeds weer opnieuw.

Yoga komt steeds meer in beeld. Maar nog steeds zijn het vaak ONMOGELIJKE HOUDINGEN die prachtig gefotografeerd de revue passeren. Terwijl ….het niet gaat om de uiterlijke prestatie, het gaat om de innerlijke bewustwording.

Dus het gaat niet er om of jij helemaal tot de grond kunt voorover buigen en je tenen kunt aanraken. Het gaat er om dat je juist bewegend binnen je grenzen jouw lijf weer gaat voelen. En dan echt voelen. De aandacht zakt langzaam vanuit je denken/ je hoofd omlaag. Je voelt hoe je ademt, je voelt je buik. Het gejaagde gevoel maakt plaats voor ruimte en lucht.

En dat is de basis. De start voor verandering. De weg uit het gejaagd voelen.

Ook belangrijk in dit verhaal (waarom en hoe werkt yoga?) is de wervelkolom. Daarover meer in mijn volgende blog 🙂

Dankjewel en tot snel

Sanne van der Hout – Yoga in Deurne – Sunrise Yoga – Yoga online –

Voel jij je nu wat moe of suf? Korte 3 minuten oefeningen voor meer energie:

Welkom, een nieuwe site, bijna klaar!

MEI 2017 De site is bijna af, tijd voor mijn eerste nieuw(s)…

yoga in deurne

Dankbaar voor de oude website (foto) die vakkundig gemaakt werd door een bekende…ben ik nu het avontuur aan gegaan van deze nieuwe site.

En het begint ergens op te lijken…..

Het mooie van zelf vormgeven aan dit soort dingen is dat de gehele site nu kan worden en meegroeien met wie ik ben. Zonder tussen persoon.

Het is ook spannend. Niet alles staat op de juiste plek, link-s werken nog niet. En dat is dus zo. Zo is het echte leven ook. Dus welkom, op mijn nieuwe site met informatie over:

Yoga in Deurne EN online-yoga avonturen EN wie weet wat nog meer…

Dankbaar zijn, dat doet veel. Vaak blijven we hangen in dat wat moeilijk gaat. Daar gaat zoveel energie en aandacht naar toe. En al die dingen die soepel verlopen, alles wat wel stroomt, lacht, mensen die er zijn voor jou, op het juiste moment …dat je daar blij mee bent…dat beseffen, daar bij stilstaan… juist daarvan blijft die positieve energie stromen. Is mijn ervaring.

Zo ben ik dankbaar voor de mooie yoga ruimte waar ik in les kan geven, midden in het centrum van Deurne. En dankbaar voor de juiste apparatuur om de online yoga in beeld te brengen.

Ook nu kan jij even stil staan bij dat waar jij dankbaar voor bent?? Fijne kleding die je warm houdt, genoeg eten om te koken wat je lekker vindt, vrienden die jou steunen en er zijn op het juiste moment, een mooi uitzicht…

Hierbij stilstaan brengt je aandacht een moment dichtbij jezelf. Doet je beseffen hoe rijk je bent. Ik merk dat ik zodra ik mijn aandacht hiervoor heb -in het hier en nu- dat ik dan wat dieper in en uit adem. Jij?

Fijne dag

Sanne

Sunrise Yoga in Deurne